VAD VI ERBJUDER


Vi tar gärna emot nya medlemmar som vill åka wakeboard, wakesurf, wakeskate eller vattenskidor. Nybörjare som vana åkare i alla åldrar är lika välkomna!


WAKEBOARD
Wakeboard kan kanske bäst förklaras som en korsning mellan snowboard och vattenskidor; man har en snowboardliknande bräda men åker efter en båt med en lina som vid vattenskidåkning. Man åker efter en båt med så stor våg som möjligt och använder sedan vågen att hoppa på. Det går att göra alla möjliga och omöjliga tricks i luften, allt från skate- och snowboard influerade grabs till volter.





WAKESURF
Wakesurfing innebär att man vågsurfar bakom en båt på båtens våg. Från början var det vågsurfare som tog sina vågsurfbrädor och surfade bakom lastade wakeboardbåtar som gör stora vågor när de körs i låg fart. När allt fler insåg charmen med denna ändlösa våg började mindre wakesurf-specifika brädor att utvecklas och tävlingar att arrangeras. För att starta använder man vanligtivs en mycket kort wakeboardlina, den ska sluta ett par meter bakom båtens akter. Sedan kör man båten i runt 15-20 km/h, detta brukar vara den fart som båten gör störst och renast våg i. Vågsurfar du redan är detta ett utmärkt sätt att träna när de naturliga vågorna lyser med sin frånvaro. NB! Vi avråder verkligen från att försöka wakesurfa bakom båtar med utombordare eller drev! Uppsök klubbar som har rätt båt.



WAKESKATE
Wakeskate kan kanske bäst förklaras som en korsning mellan wakeboard och skateboard (därav namnet). Brädan liknar en wakeboard, men har inga bindningar. Istället har man skor på fötterna -ett par gamla skateboardskor eller andra sneakers med platt sula fungerar bra (det går även att åka barfota, men de allra flesta använder skor). En av fördelarna med wakeskate är att det inte krävs lika stora vågor som vid wakeboard, eftersom många trick görs på ”plattvattnet”; detta gör att du kan utvecklas till en proffsåkare bakom i stort sett vilken båt som helst. En wakeskate är också oftast mycket billigare än en wakeboard, främst pga att man inte behöver avancerade bindningar, vilket gör att sporten har växt snabbt runt om i världen.



WAKESKI
Om wakeboard liknar snowboards så kan du jämföra wakeskis med dagens park/twin tip skidor på snö. Användningsområdet är det samma som wakeboard. Man åker på två skidor som oftast är korta och breda så det blir lätt att hoppa, snurra och landa.



VATTENSKIDOR

Det är oftast här man börjar; med två skidor. Det är oftast lättare att lära sig åka på två skidor innan man börjar wakeboard eller andra vattensporter, men även här finns undantag. Med två skidor behövs en hastighet av minst 25 km/h och med en skida minst 35 km/h. Det beror såklart på åkarens tyngd. Så länge man kan stå så kan man åka vattenskidor!


Man kan också tävla i vattenskidor. Utövarna åker i en slalombana som alltid består av 6 rundningsbojar, en ingångs- & utgångsport och som alltid är 259m lång. Båten körs i en rak linje mittemellan bojarna (3 på var sida) och håller alltid en konstant hastighet som höjs i 3 km/h intervaller tills att man uppnår maximalt 58 km/h för herrar & 55 km/h för damer. Då utövaren passerat både ingångs- & utgångsport samt rundat samtliga 6 bojar på max hastigheten kortas linan i förutbestämda intervaller. Det gäller således att runda så många bojar som möjligt med kortast lina. Båtens hastighets intervaller, linans förutbestämda olika längder och banans utformning är desamma världen över.